maanantai 25. maaliskuuta 2013

About a boy: Kukaan ihminen ei ole saari


Will Freeman (Hugh Grant) on yksinelelevä, työtön naistennielijä, jolla ei ole yhtään kunnollista ihmissuhdetta, koska hän välttelee niitä parhaansa mukaan. Will elää leveästi isänsä kirjoittaman kappaleen tuottamista rojalteista, ja hänen päivänsä koostuvat 30 minuutin mittaisista pätkistä, jottei hän kyllästy mihinkään tekemiseen. Hän ei halua ottaa vastuuta kenestäkään, eikä hän jaksa olla saman naisen kanssa pitkään. Niinpä Will oivaltaa, että yksinhuoltajaäidit ovat parhaita lyhytaikaiskumppaneita, ja hän päätyy yksinhuoltajien kerhoon, jossa hän valehtelee olevansa pikkupojan yksinhuoltajaisä. 

Sattumien kautta Will tapaa nuoren Marcus-pojan (Nicholas Hoult), jonka yksinhuoltajaäiti on vakavasti masentunut ja tämä vain itkeskelee kotona. Marcus näkee Willin huijauksen läpi, ja tämän myötä heistä tulee epätavalliset kaverukset. Joka päivä koulun jälkeen Marcus tulee Willin kotiin, ja he katsovat yhdessä tv:tä. Vaikka Will viimeiseen asti yrittää olla välinpitämätön ja ottaa etäisyyttä, hän alkaa tuntea vastuuta Marcuksesta, ja ymmärtää poikaa paremmin kuin muut. Käännöskohdassa Will puollustaa Marcusia hänen kiusaajiaan vastaan, ja lähettää heidät tiehensä. Kun jouluillallisella Will haluaa lähteä pois ja olla yksin, on hänen yhteytensä Marcusiin syventynyt jo niin, ettei poika anna tämän lähteä. He huomaavat tarvitsevansa toisiaan, Will hieman vastentahtoisesti, ja Marcus hyvin innokkaana. Enää Will ei voi vain lähteä ja hylätä Marcusia, koska hän todella on vastuussa tästä, halusi sitä tai ei.

Todellisuudessa kukaan ei pärjää yksin. Kaikki me tarvitsemme toisia ihan juttuseuraksi, tueksi ja vain olemaan läsnä. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka tarvitsee toisia ympärilleen. Will on yrittänyt kieltää tämän koko elämänsä ajan, mutta Marcuksen avulla hän oppii, kuinka todellinen onni on jonkun kanssa jaettu onni. Aluksi Will on todella peloissaan siitä, että joku välittää hänestä ja haluaa olla hänen kanssaan, koska silloin on riski tulla torjutuksi ja hylätyksi. Hänen sisäiset isävaistonsa kuitenkin heräävät ja hän huomaa haluavansa suojella Marcusia kiusaamiselta ja muutenkin kaikelta pahalta. Hän oppii, että toisilta ihmisiltä voi oppia itsestään, sekä vaikka jostakusta huolehtiminen onkin stressaavaa, on se myös palkitsevaa. Kun joku toinen rakastaa sinua, opit rakastamaan itseäsi. 

Lopussa Will tapaa Rachelin (Rachel Weisz), johon hän huomaa todella rakastuvansa. Aluksi hän yrittää vielä huijata Racheliakin, koska ei usko tämän rakastuvan häneen sellaisenaan. Marcus painostaa Willin puhumaan totta, ja niinpä hän on ensimmäistä kertaa elämässään kunnon suhteessa omana itsenään. Nyt hän tuntee olevansa onnellisempi kuin koskaan, ja hänellä on ympärillään ihmisiä joista hän välittää, ja jotka välittävät hänestä. Elokuva kertoo siis kahdesta ihmisestä, jotka ovat toisilleen korvaamattomia, eivätkä he pysty enää palaamaan takaisin vanhaan tavattuaan toisensa. Alun poikamaisen naiivi ja itsekäs Will muuttuu huolehtivaksi ja välittäväksi aikuiseksi, joka haluaa olla parempi ihminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti